maandag 14 januari 2013

Theorie over bloggen

Wat is een blog?
Blog is afkomstig van het woord weblog en is een online medium, of zoals wij het noemen een web 2.0 tool. Een blog is een soort dagboek waarin een persoon of een groep personen op gezette tijden vertellen wat ze gedaan, gezien, gehoord, geleerd of beleefd hebben. Een blog vormt een soort van brug tussen een traditionele webpagina die alleen informatie verschaft en een internetforum (die zijn meer gericht op een groep)
Voor de een is het schrijven in een weblog een persoonlijk dagboek waar het leven van alledag aan toevertrouwd wordt, voor de ander is het een manier om opgedane kennis en nieuwtjes aan vak- of hobbygenoten over te brengen.


Kenmerken weblog:
  • Berichten worden met een zekere regelmaat geplaatst. Het nieuwste bericht staat bovenaan op de weblog en oude berichten worden gearchiveerd en verdwijnen na verloop van tijd uit beeld.
  • Er wordt een automatisch archief opgebouwd.
  • Met de zoekfunctie kan een weblog worden doorzocht.
  • Aan elk bericht kunnen labels of tags worden toegevoegd. Dit zijn trefwoorden die aangeven waar het bericht over gaat.
  • Aan de zijkant komen vaak gadgets voor, via deze gadgets (widgets) kun je de blog linken aan Twitter, Facebook etc.
  • De meeste bloggers verwijzen naar collega-bloggers. Dit wordt een blogroll genoemd.
  • De belangrijkste functie van een weblog is de mogelijkheid om te reageren om een blog, dit is ook de bedoeling van een blog, het oproepen van reacties.
Soorten blogs
Er zijn verschillende soorten blogs namelijk:
  • Lifeblogs. Dit zijn verslagen van gebeurtenissen in het leven van de desbetreffende blogger.
  • Nieuwsblogs. Op deze blogs worden nieuwsfeiten geplaatst.
  • Linkblogs. Op deze blogs worden allemaal links geplaatst, die doorverwijzen naar iets anders en zodoende ook weer reacties uitlokken.
  • Shockblogs. Deze blogs zijn bedoeld om de lezer van de blog te shockeren, dit wordt vaak gedaan om de lezers ergens bewust van te maken. 
  • Themablogs. Hier laat de schrijver steeds hetzelfde thema terugkomen.
  • Fotoblogs. Op deze blogs worden foto`s geplaatst met of zonder tekst.
  • Businessblogs. Dit zijn blogs die door bedrijven/onderneming worden gebruikt om nieuws of de laatste ontwikkelingen te delen van hun lezers.
Regels?
Er zijn geen regels omtrent het bloggen. Iedereen is vrij om te schrijven wat hij of zij wil schrijven. Er kunnen wel regels van de desbetreffende site zijn. Bloggen is meer gebaseerd op respect voor elkaar dan op regels.

Bekende sites.
www.wordpress.com
www,blogger.com
www.web-log.nl
www.bloggers.nl

Redenen om te bloggen!
Christian Slagter noemt in een van zijn blogs als gastschrijver de redenen waarom hij begonnen is met bloggen, die heb ik hieronder vermeld. Wilt U de originele blog lezen kijk dan hier: http://www.karelgeenen.nl/27/7-redenen-waarom-je-zou-moeten-bloggen/.
  • Bloggen verbetert je vaardigheden om een verhaal te vertellen. Bloggen gaat vooral over het vertellen van een verhaal. Om een verhaal te kunnen vertellen hoef je geen talent te hebben, omdat het een vaardigheid is die je steeds kunt verbeteren. Door te oefenen wordt je steeds beter in het vertellen van een verhaal.
  • Bloggen verbeter je communicatieve vaardigheden. Communicatie betekent in essentie dat je informatie met andere deelt. Hoe beter je communicatieve vaardigheden zijn, des te beter kun je jouw ideeën, vaardigheden en kennis overbrengen op anderen. Door je blogs steeds te verbeteren en steeds meer te gaan bloggen zul je merken dat dit een positief effect heeft op je communicatieve vaardigheden.
  • Bloggen bouwt je persoonlijke informatiearchief. Alle blogs die je schrijft worden automatisch gearchiveerd. Dus denk je volgend jaar ik zou graag nog eens een blog terug lezen van 2012 dan kan dat.
  • Kennis delen. Door jou kennis te delen kun je van toegevoegde waarde zijn voor anderen. Bloggen is een goed platform om kennis te delen met anderen.
  • Positioneer jezelf. Door te bloggen en de kennis te delen op bedrijfsmatig vlak of over de opleiding kun je positioneren. Door je kennis te delen wordt je sneller gezien als expert op je vakgebied en wordt je interessant voor andere mensen, die jou kennis kunnen gebruiken en vice versa.
  • Bloggen maakt vrienden. Doordat mensen die jou “volgen” jou blog weer delen met hun netwerk kom je steeds in contact met nieuwe connecties (vrienden)
  • Bloggen kan zorgen voor extra inkomsten. Op bedrijfsmatig vlak kan dit interessant zijn, bedrijven kunnen hun onderneming aanprijzen en de laatste ontwikkeling plaatsen in een blog, hierdoor worden mensen geprikkeld en willen misschien met jou zaken doen. Als je zelf heel actief doet bloggen kunnen mensen jou gaan zien als een expert in bloggen en kun je worden gevraagd om lezingen hierover te geven.
Dit bericht is geschreven gebaseerd op informatie van http://dingen.zuyd.nl/2011/12/16/ding-1-weblogs/, Oorspronkelijk geschreven door Margreet van den Berg en aangepast door Judith van Hooijdonk.

3 opmerkingen:

  1. Wederom een helder verhaal. Jullie verhaal was presentatietechnisch niet zo interessant maar qua info duidelijk. Bovenstaande stukken kunnen jullie voor grote delen ook opnemen in de wiki. Maak daar wel aparte pagina's voor aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je teksten van een ander gebruikt is het wel zo netjes om je bronnen te vermelden. Ere wie ere toekomt.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal gelijk in! Ik heb daar helemaal niet aan gedacht, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen