vrijdag 25 januari 2013

bloggen in majorfase

Bloggen & Cursus

Hoe kan een docent het gebruik van een blog toepassen bij en tijdens een cursus/hoorcollege? Een blog kan de “traditionele” studiehandleiding vervangen of aanvullen. In een blog kan alle relevante informatie over de cursus worden opgenomen, denk hierbij aan beoordelingscriteria en hoe de cursus vorm wordt gegeven.
Theorie
Via de blog kan er relevante informatie worden gedeeld, denk hierbij aan begeleidende tekst bij een PowerPoint presentatie, relevante artikelen of theorie die extra aandacht verdient. Het is niet zo dat alle informatie en theorie gedeeld moet worden via de blog maar de mogelijkheid is er.
Opdrachten
Er zijn veel cursussen waar studenten opdrachten moeten/mogen maken, deze opdrachten kunnen op de blog geplaatst worden. Door het plaatsen van deze opdrachten op blog hebben studenten de mogelijkheid om hierop te reageren. Die reacties kunnen ook een discussie op gang brengen, waardoor de studenten actiever met de opdracht, dus ook de cursus bezig zijn.  Door het volgen van de discussie op de blog kan de docent hier tijdens de contacturen aandacht aan besteden en eventuele vraagstukken extra behandelen.
Voordelen
Als alles op de blog wordt geplaatst, hebben docenten en studenten alle informatie bij elkaar staan zonder dat ze daarvoor naar verschillende websites moeten. Door het gebruik van een blog ontstaat er ook interactie tussen docent en student, beide hebben de mogelijk om op berichten te reageren.
Nadelen
Het “vullen” en en up to date houden van de blog vergt aan het begin wel veel tijd, maar dit wordt minder naarmate de blog is gevuld. Wel moet er op worden toegezien dat er alleen maar relevante informatie opstaat.

Bloggen & Project
Bloggen toegepast tijdens het project:
Hoe kan een projectcoach het gebruik van een blog toepassen tijdens een project? Een blog kan de “traditionele” studiehandleiding vervangen of aanvullen. In een blog kan alle relevante informatie over het project worden opgenomen, denk hierbij aan beoordelingscriteria en hoe het project vorm wordt gegeven en de projectopdracht.
Opdrachten
Vaak werkt Zuyd met externe organisaties om de projecten vorm te geven of een thema rondom het project te creëren. Een blog is een uitgelezen mogelijkheid voor de opdrachtgever om bedrijfsinformatie, relevante informatie of de wensen van de opdrachtgever te delen met de studenten. Deze informatie kan, moet aangevuld worden met de beschikbare informatie vanuit Zuyd. Door een gastschrijver van de opdrachtgever te laten participeren in het bloggen zorgt Zuyd voor afwisseling, en kan zorgen voor extra motivatie bij de studenten.
Ervaringen
Op de blog over het project, kan de coach eerdere ervaringen omtrent het project delen met de studenten. Wat zijn de belangrijkste tips en adviezen, wat kunnen eventuele struikelblokken zijn en waar kan interessante en relevante informatie gevonden worden. Wat is de eigen beleving en mening van de coach, op deze manier krijgen de studenten ook een beeld van hoe de coach over het project denkt.
Informatie
Op de blog kunnen ook interessante en relevante artikelen worden geplaatst, dit kan zijn omdat de coach een leuk artikel heeft gevonden en het leuk vind om dit te delen met studenten. Maar dit kan ook bedrijfsspecifieke informatie zijn over de opdrachtgever en gerelateerd aan de opdracht.
Voordelen
Als alles op de blog wordt geplaatst, hebben docenten en studenten alle informatie bij elkaar staan zonder dat ze daarvoor naar verschillende websites moeten. Door het gebruik van een blog ontstaat er ook interactie tussen docent en student, beide hebben de mogelijk om op berichten te reageren. Tevens heeft de opdrachtgever de mogelijkheid om te kijken welke informatie bekende is en of er eventueel nog aanvullende informatie beschikbaar is. De opdrachtgever kan aan de hand van de reacties van studenten een beeld krijgen van hoe het project leeft bij de studenten.
Nadelen
Het “vullen” en en up to date houden van de blog vergt aan het begin wel veel tijd, maar dit wordt minder naarmate de blog is gevuld. Wel moet er op worden toegezien dat er alleen maar relevante informatie opstaat.

Bloggen & Training
Bloggen toegepast tijdens een training:
Hoe kan een trainer het gebruik van een blog toepassen tijdens een training? Een blog kan de “traditionele” studiehandleiding vervangen of aanvullen. In een blog kan alle relevante informatie over de training worden opgenomen, denk hierbij aan beoordelingscriteria en hoe de training vorm wordt gegeven. Ook theorie behorende bij de training kan op de blog worden geplaatst.
Opdrachten
De opdrachten die tijdens een training moeten worden gemaakt, kunnen allemaal apart worden omschreven, dus iedere opdracht een eigen bericht op de blogsite. Het handige aan deze manier van informatie uitwisselen is, dat alle informatie up to date is en dat studenten kunnen reageren op deze blog. Zijn er vragen bij de studenten omtrent een opdracht dan kunnen deze op de blog gesteld worden, zo staan alle vragen of opmerkingen bij de juiste opdracht, dus alleen relevante informatie.
Ervaringen
Op de blog over de training, kan de trainer eerdere ervaringen omtrent de training delen met de studenten. Wat zijn de belangrijkste tips en adviezen, wat kunnen eventuele struikelblokken zijn en waar kan interessante en relevante informatie gevonden worden. Dit wil niet zeggen dat alles gedeeld moet worden met studenten maar de mogelijkheid is er wel.
De blog kan ook gebruikt worden om ervaringen met studenten die de training hebben gevolgd te delen. Studenten die de training gevolgd hebben kunnen op deze blog doormiddel van een kort bericht hun ervaringen delen. Door de ervaring van andere studenten te tonen krijgen de studenten een beter beeld van wat ze van de training kunnen verwachten en kunnen dan een beter beeld van de training vormen.
Voordelen
Als alles op de blog wordt geplaatst, hebben docenten en studenten alle informatie bij elkaar staan zonder dat ze daarvoor naar verschillende websites moeten. Door het gebruik van een blog ontstaat er ook interactie tussen docent en student, beide hebben de mogelijk om op berichten te reageren. Door deze mogelijk kunnen er ook ideeën ontstaan waardoor de training verder geperfectioneerd kan worden.
Nadelen
Het “vullen” en en up to date houden van de blog vergt aan het begin wel veel tijd, maar dit wordt minder naarmate de blog is gevuld. Wel moet er op worden toegezien dat er alleen maar relevante informatie opstaat.

Geschreven door Sander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten