vrijdag 25 januari 2013

Reflectie Ralph


Reflectie:
1 Inzet webtools:
De inzet webtools wordt hedendaags steeds meer en meer gebruikt. Ik heb onderzoek gedaan naar microbloggen, specifiek naar Twitter en Whatsapp. Hoe kunnen deze tools worden ingezet binnen het onderwijs.
Twitter kan worden gebruik voor kennisdeling. Je kan een aantal personen volgen, die veel lezen en op veel conferenties komen en daar over twitteren. Daardoor blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op je vakgebied. Daarnaast kan het ook worden gebruikt tijdens hoorcolleges. Studenten kunnen de docenten twitteren met bepaalde informatieve vragen, waardoor je er kennis wordt gedeeld. Een positief kenmerk van microbloggen is dat het een digitale database is en alle berichten worden als het ware vastgelegd.
Whatsapp is een vernieuwde sms dienst. Deze kan in het onderwijs worden ingezet als vervanger van de email. Studenten kunnen groepen maken waardoor je met alle studenten in een groep over het project kunt praten en discussiƫren. Dit wordt nu al door veel studenten toegepast en werkt zeer effectief.

2 Eigen(comp)ontwikkeling:
Mijn eigen competentie ontwikkeling betreft deze training is moeilijk te beschrijven. Ik ben me bewust geworden hoeveel webtools er tegenwoordig zijn, en hoe vele van deze werken. Daarnaast hebben we moeten bloggen en een wiki pagina moeten aanmaken. Ik denk dat dit zeker de toekomst heeft en zodra je er mee gestoeid hebt zijn het zeer gebruiksvriendelijke webtools.
Daarnaast zijn vele webtools ideaal voor het delen van kennis en informatie. Door met enkele webtools te stoeien, informatie over op zoeken, presentatie over geven, bedenken hoe je ze kunt inzetten in het onderwijs of nog concreter binnen Zuyd en ook de docenten hiervan bewust maken ben je zeer actief bezig met deze webtools. Dit was zeer leerzaam daarnaast leer je ook veel van de presentaties van medestudenten over hun uitgewerkte webtools.

3 Training Webtools:
De training Web 2.0 Tools was een leerzame en een onbekende training tegelijk. Deze training werd voor het eerst gegeven en dat was wel te merken, het was erg wennen in het begin voor zowel de studenten als de docent. In het begin was het dan ook erg onduidelijk wat nu precies wat van de studenten werd verwacht en wat we moesten doen.
Achteraf moet ik zeggen dat het wel een erg leerzame training is geweest en in de toekomst kan dit een veelzijdige leerzame training worden.
Het leuke was dat je met tools bezig bent waarvan je wel hebt gehoord, maar zelf nog nooit echt gebruikt hebt. Om dan bezig te zijn met deze tools en te kijken hoe ze werken en in de praktijk kunnen worden ingezet is leuk. Daarnaast had iedere groep andere tools dat maakte de training erg veelzijdig. Iedere groep heeft ook een presentatie gegeven over zijn eigen tools. Aan de hand van de presentaties krijg je ook een idee waar andere studenten mee bezig zijn en welke tools er nog meer zijn en hoe deze werken. Dat is zeer leerzaam en je krijgt een breed beeld aan welke tools er momenteel hot zijn.
Wat er beter kan als deze training nogmaals wordt gegeven is de communicatie. Zoals ik al zei was het in het begin zeer onduidelijk wat er precies werd verwacht van de studenten. Door in het begin precies aan te geven wat de bedoeling is van de training en aan te geven waar je als student aan moet voldoen, kun je alle zaken ook beter plannen. Dit miste ik een beetje waardoor het vaak last-time planning werd.


1 opmerking:

  1. Ja, het was een beetje last minute soms in deze trainig maar jij hebt daar toch redelijk in meebewogen en een aantal tools goed leren kennen.

    BeantwoordenVerwijderen