dinsdag 29 januari 2013

Wiki in de majorfase


Wiki
Een wiki is een webtoepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden gedeeld en bewerkt. Het wijzigen van de pagina’s gaat snel en makkelijk.

Wiki m.b.t. cursussen
Wiki tijdens cursussen is geschikt voor een openbare mindmap of brainstormsessie waarbij alle studenten hun kennis delen over een bepaald onderwerp. Ook is het handig voor een introductie van cursus. Als voorbeeld ‘Fiscaliteit & Dienstverlening’. Voordat studenten hieraan beginnen kunnen ze via een Wiki hun eigen kennis en ervaring delen omtrent dit onderwerp. Zo kan deze kennis al gedeeld en bewerkt worden.

Wiki m.b.t. projecten
Een Wiki kan goed worden ingezet tijdens een project. Bijvoorbeeld als de projectgroep afspreekt om een stuk te maken en deze op de wiki wordt gezet. Op deze manier kan ieder projectlid zijn of haar kennis bijdragen aan het gemaakte stuk. Naast dat de kennis wordt gedeeld, wordt deze dus ook vergroot. Ook kunnen de projectleden van elkaar leren. Hier neemt ook de kwaliteit toe, naarmate iedereen wordt aangemoedigd om het zelf te verbeteren en eraan bij te dragen.

Wiki m.b.t. trainingen
Tijdens trainingen kan een Wiki zorgen voor een openbare discussieruimte. Zoals nu tijdens Webtools 2.0. Iedereen kan zijn of haar stuk erin zetten, en deze wordt door andere aangevuld of aangepast. Zo ontstaat er een stuk en stijgt hiervan de kwaliteit.

Wiki m.b.t. teamleiders
Door de nieuwe kennis die een teamleider nodig heeft om een nieuwe taak uit te voeren, kan deze kennisdeling gemaakt worden door een Wiki. Alle kennis wordt via dit medium gedeeld en wordt snel en makkelijk bijgewerkt en veranderd door andere teamleiders. Zo ontstaat er een soort brainstormoefening waarbij elke teamleider zijn of haar kennis deelt met andere teamleiders. Daarnaast is het handig voor problemen of onduidelijkheden. Omdat de kennis gedeeld wordt ontstaat er een lerend netwerk van teamleiders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten