maandag 14 januari 2013

Theorie micro bloggen


Wat zijn microblogs?
Microblogs zijn een variant van een normale weblog waar gebruikers meestal slechts een kleine stukje tekst, een foto, een video of een link delen. Twitter is het bekendste voorbeeld, met de beperking dat deze dienst slechts berichten van 140 karakters toelaat en de andere diensten geen limiet kennen. In het dagelijks leven loopt een deel van ons contact via korte tekstberichten. We sturen elkaar korte berichtjes, via SMS, via Twitter, via Whatsapp, Pingen en ga zo maar door.

Belangrijkste doel: contact maken en houden op momenten dat het ons uitkomt.
De techniek speelt in op de vraag en creëert steeds weer een nieuwe vorm van short message services. Een snelle blik in de Appstore toont meer dan 10 apps die het mij mogelijk maken om te microbloggen. Deze contactvorm vindt ook zijn weg in het onderwijs. Er wordt geëxperimenteerd en vermoedelijk ook geleerd. De vraag is wat de waarde is van microbloggen of korte berichten in het onderwijs, en wat wanneer het beste middel is.
Een microblog (Twitter of Yammer) stuurt berichten naar je eigen community, een messageservice. Met Pingen, sms, Whatsapp stuur je een bericht naar een specifiek persoon of een door jou bepaalde groep. Twee functionaliteiten met verschillende potentie in het onderwijs.
Twitter:
Twitter is momenteel de meest succesvolle micro blogsite waar je dus, via SMS of een Instant Message, micro posts naar toe stuurt.
Het succes van deze microblog sites zit juist in de aangepaste mobiele toepassing (veel kleine berichten i.p.v. 1 grote post met maximaal 140 tekens). Door het klein en simpel houden van de applicatie is het een handige tool. Daarnaast speelt de dienst in op de behoefte om constant verbonden te blijven en op de behoefte om alles digitaal vast te leggen.
Twitter wordt al langer door een groeiende groep studenten gebruikt. Tegenwoordig maken ook steeds meer bedrijven en instellingen gebruik van Twitter. Zuyd maakt ook gebruik van Twitter. Via Twitter kan men elkaar adviseren, vragen stellen en ook conversaties houden.
Voor het onderwijs kan dit een grote innovatie opleveren. Een klein voorbeeld wat op de universiteit in Maastricht wordt gebruikt is dat studenten tijdens hoorcolleges de docent via Twitter vragen kunnen stellen over het behandelde onderwerp. Op deze manier worden timelines (een berichtenstroom op Twitter) gecreëerd.
Zo kan iedereen die gebruik maakt van Twitter deze kennis zien en erop reageren.
Op deze manier ontstaan er leerzame discussies. Naast het feit dat deze vorm van communicatie veel sneller en effectiever is, omdat alles digitaal wordt vastgelegd kan Twitter ook nog voor andere dingen gebruikt worden zoals; roosterwijzigingen, informatie over inschrijvingen van tentamens of cijfers etc. 

Whatsapp:
Een ander voorbeeld van een applicatie voor korte tekstberichten en zeer eenvoudig is Whatsapp. Een begeleider van zeer moeilijke jongeren, whatsappt met haar jongeren. Omdat deze jongeren vaak geen steunnetwerk hebben, komen veel dagelijkse vragen  bij haar terecht als begeleider. Daarvoor gebruiken ze Whatsapp.
Voordeel: het is snel, goedkoop (omdat het via internet gaat) en het zorgt voor een grote toegankelijkheid van de begeleider. En de manier van communiceren past precies bij de jongeren, want zo doen ze dat met hun vrienden ook.
Een collega op mijn bijbaan werkt hier als docent op de avond opleiding. Hij heeft ook contact met studenten via Whatsapp. Via Whatsapp kunnen ze hem snel vragen stellen over theorie die niet helemaal duidelijk was of andere zaken. Op deze manier maakt je het voor de studenten veel gemakkelijker dan tot ze allemaal e-mails moeten versturen en hopen dat de betreffende docent die email nog op tijd leest.
Via Whatsapp krijg je veel sneller antwoord, omdat het via je mobiel gaat en die draag je meestal bij je.  
Privacy
Privacy bij microblogging is heel duidelijk: er is er geen. Alle berichten die je post, zijn voor heel de wereld leesbaar. Daar moet je dus rekening mee houden. Alleen bij Whatsapp of via SMS is er sprake van privacy. Vaak bestaat er ook wel een mogelijkheid om privéberichten naar bepaalde gebruikers te sturen.
Wil je iemand iets persoonlijk laten weten, dan gebruik je beter e-mail, of je kan het ook gewoon vertellen.

Geschreven door Ralph.

1 opmerking:

  1. Bij twitter kan je toch 'achter een slotje' twitteren,dan kunnen anderen het niet volgen. En je kunt via Direct Message bij twitter iemand persoonlijk een tweet lezen die anderen niet kunnen zien.

    BeantwoordenVerwijderen